Vill du adoptera?

Här följer lite att tänka på innan en adoption.

Att adoptera en kanin från Djurens Chans innebär att du som ägare ska uppfölja de krav som vi har på hur kaninen bör bo. Innekaniner bör, i största möjliga mån, bo frigående. Vi tillåter inte att kaniner bor i bur. Utekaniner bör, förutom en stor och rejäl bur, ha fri tillgång till en hage där de kan springa av sig. Utekaniner får dessutom inte bo ensamma, utan bör ha minst 1 artfrände.

 

 • Att ta emot ett djur i sitt hem är en stor händelse inte bara för er utan även för det djur ni adopterar. Ni bör därför räkna med att djuret kommer behöva tid att anpassa sig i sitt nya hem. Den första tiden bör endast familjen lära känna djuret, inte hela släkten och grannskapet. Tänk också på att även ett djur som är van vid att vara själv kanske inte kan lämnas ensam direkt utan behöver bli trygg vid den nya miljön först.
 • Tänk på att det kan vara dyrt att vara djurägare. Det är inte bara själva köpesumman utan det finns flera löpande kostnader så som mat, tillbehör, försäkring, veterinärvård med mera. Ungefär hur mycket ert djur kan komma att kosta är bra att kolla upp innan, samt att ha undansparade pengar då de flesta djur någon gång under livet behöver veterinärvård.
 • Hela familjen behöver vara överens om att en ny familjemedlem ska flytta in hos er. Inget djur omplaceras som leksak till barn utan en förälder ska alltid ha ansvaret samt vilja ha djuret som familjemedlem. Många barn tröttnar och detta får inte gå ut över djuret.
 • Ett djur kan leva i många år. Är ni beredda på att vara uppbundna under kanske 10 år framöver?
 • Ni bör tänka redan nu på hur ni vill lösa det ifall ni vill resa iväg. Antingen får ni anpassa ert resande efter djuret, eller be släkt och vänner om hjälp, eller kolla om det finns något bra djurpensionat där ni kan tänka er att lämna och betala för ert djur.
 • Har ni allergi i familjen/släkten? Tänk noga igenom ett beslut att skaffa pälsdjur. Hälsa på vänner som har djur, för att se om någon akut allergi uppstår. Kanske ni kan få möjlighet att ställa upp som djurvakt för att testa ytterligare? Det är aldrig kul att behöva omplacera ett djur pga. allergi, och tyvärr avlivas många djur då ett nytt hem inte hittas snabbt nog.

Överlåtelseavtal katt (pdf)
Överlåtelseavtal kattunge (pdf)
Överlåtelseavtal kanin (pdf)

Varför kostar djuren?

Varje djur vi hjälper kostar föreningen pengar. För att kunna fortsätta med vårat arbete måste vi därför ta en adoptionsavgift. I många fall är adoptionsavgiften lägre än de kostnader vi haft för djuret.
Vad varje djur kostar står på dess sida.

50 % av adoptionskostnaden är en reservationsavgift och återfås ej vid ånger.

Hur går en placering till?

Vi gör individuella placeringar för varje djur. Men i stora drag går det till som följande:

 • Det börjar med att ni fyller i en intresseanmälan. Du blir sedan kontaktad av en kontaktperson för en telefonintervju. Var beredda på att vi kommer ställa frågor, detta gör vi för att det ska bli så bra som möjligt för både djuret och er.
 • Efter intervjun om ni fortfarande är intresserade och vi känner att just det djuret skulle funka hos er så kommer ni få kontaktuppgifter till jourhemmet för att åka och hälsa på.
 • Därefter då besöket är gjort så får ni fundera lite och sen återkopplar ni till kontaktpersonen för att meddela om ni är intresserad eller inte, jourhemmet gör detsamma och meddelar kontaktpersonen om ni verkar passa ihop.
 • Om allt är positivt så görs en bokning, ni betalar då in reservationskostnaden (50%) av adoptionsavgiften märkt med djurets namn. Vid hämtning SKA hela avgiften finnas inne på föreningens konto, annars kan inte utlämning av djuret ske.
 • Vi omplacerar inte djur till den första som hör av sig, utan vi omplacerar djur till hem där vi tror de kommer trivas, och där vi tror att ni kommer få glädje av djuret.
 • Vi använder oss av överlåtelseavtal.
 • Vi förbehåller oss rätten att göra hembesök både före och efter en placering.
 • Vi finns kvar som stöd för er och djuret även efter en placering är gjord.

Innan du kontaktar oss för att anmäla ditt intresse!

 • Vill vi att ni har läst igenom ovanstående text samt nedanstående frågor och tänkt igenom beslutet att adoptera. Hela familjen ska givetvis vara överens.

Frågorna nedan är generella och kan variera beroende på vilket djur ni är intresserade av att adoptera.

 • Kommer ni resa bort inom kort? Om ja, har ni någon plan för djuret då det inte är lämpligt att våra jourhem passar dem då det stoppar upp möjligheten för nästa djur. Annars är ni hjärtligt välkomna att höra av er efter er resa för att hälsa på de djur som är aktuella för adoption då.
 • Har ni erfarenhet av djurarten ni vill adoptera?
 • Har ni andra djur?
 • Är ni införstådda med att djuret kan ha en svår bakgrund och att det kan ta lång tid innan djuret känner sig trygg i sitt nya hem?
 • Har ni möjlighet att ge djuret en mindre, lugnare yta i början? Tex ett eget rum med stängd dörr för en katt så den kan känna sig trygg innan stora ytor presenteras.
  Kommer ni ha djuret försäkrat? Om nej, vad har ni för ekonomisk plan ifall något händer djuret?

Välkomna att höra av er till oss!