Att adoptera katt

Vill du adoptera?

Här följer lite att tänka på innan en adoption.

 1. Att ta emot en katt i sitt hem är en stor händelse, inte bara för er utan även för katten ni adopterar. Ni bör därför räkna med en inskolningstid, en tid då katten får känna in miljön.
 2. Tiden varierar för alla katter men prata med kontaktpersonen om just din katts behov. Den första tiden bör endast familjen lära känna katten, inte hela släkten och grannskapet. Tänk också på att även en katt som är van vid att vara själv kanske inte kan lämnas ensam direkt utan behöver bli trygg vid den nya miljön först.
 3.  
 4. Tänk på att det kan vara dyrt att vara djurägare. Det är inte bara själva köpesumman utan det finns flera löpande kostnader så som mat, tillbehör, försäkring, veterinärvård med mera. Ungefär hur mycket ert djur kan komma att kosta är bra att kolla upp innan, samt att ha sparade pengar då de flesta djur någon gång under livet behöver veterinärvård. Katterna som placeras via oss är försäkrade hos Agria och vi rekommenderar att ni tar över den försäkringen för att slippa ny karenstid.

 

 1. Alla i familjen måste vara överens om att det ska flytta in en ny familjemedlem. Ingen katt säljs till barnet i familjen utan det måste alltid vara en vuxen som står för ansvar och som ägare av katten.
 2.  
 3. När ni adopterar en katt så måste ni vara beredda på att leva med katten i 10-20 år framåt, katter har lång livstid och om ni tänkt flytta utomlands ”om några år” eller vet med er att det kommer bli en förändring där inte katten kan följa med så kanske ni ska fundera på om ni ska adoptera alls eller om ni kan tänka er en äldre katt som bara har några år kvar.
 4. Ni bör tänka redan nu på hur ni vill lösa det ifall ni vill resa iväg. Antingen får ni anpassa ert resande efter katten, eller be släkt och vänner om hjälp, eller kolla om det finns något bra djurpensionat där ni kan tänka er att lämna och betala för er katt. Oavsett hur ni tänk er så ska det finnas en plan för såna händelser redan innan katten ska flytta in hos er. Djurens Chans har inte något pensionat.
 5. Har ni allergi i familjen/släkten? Tänk noga igenom ett beslut att skaffa pälsdjur. Hälsa på vänner som har djur, för att se om någon akut allergi uppstår. Kanske ni kan få möjlighet att ställa upp som djurvakt för att testa ytterligare? Det är aldrig kul att behöva omplacera ett djur pga. allergi, och tyvärr avlivas många djur då ett nytt hem inte hittas snabbt nog.
 6. Om någon anhörig är allergisk tänk då på att den personen inte kommer kunna hälsa på er mer och att det kan uppstå allergi bara genom era kläder när ni hälsar på dom.

 

 

 

Hur går en placering till?

Vi gör individuella placeringar för varje djur. Men i stora drag går det till som följande:

 

 1. Det börjar med att ni fyller i en intresseanmälan. Du blir sedan kontaktad av en kontaktperson för en telefonintervju. Var beredda på att vi kommer ställa frågor, detta gör vi för att det ska bli så bra som möjligt för både djuret och er.
 2. Efter intervjun om ni fortfarande är intresserade och vi känner att just det djuret skulle funka hos er så kommer ni få kontaktuppgifter till jourhemmet för att åka och hälsa på.
 3. Därefter då besöket är gjort så får ni fundera lite och sen återkopplar ni till kontaktpersonen för att meddela om ni är intresserad eller inte, jourhemmet gör detsamma och meddelar kontaktpersonen om ni verkar passa ihop.
 4. BOKNING/ BETALNING: Om allt är positivt så görs en bokning, ni betalar då in reservationskostnaden (50%) av adoptionsavgiften märkt med katten namn. Vid hämtning SKA hela avgiften finnas inne på föreningens konto, annars kan inte utlämning av djuret ske. Skulle katten bli sjuk eller skadad så det hindrar adoption ges reservationsavgiften tillbaks. Vi reserverar oss för att kunna neka köp även efter betalning är gjord och då återfås det hela inbetalda beloppet.
 5. Vi arbetar inte utifrån först till kvarn och vi har inte bråttom att ”bli av med katten”, vi arbetar inte under press så har du bråttom att få hem en katt är vi fel ställe att kontakta. Vi placerar endast dit det känns bra och förbehåller oss rätten att neka intressent om vi känner att placeringen inte skulle bli bra. Detta även efter ni träffat katten.
 6. Vi använder oss av överlåtelseavtal.
 7. Vi förbehåller oss rätten att göra hembesök både före och efter en placering.
 8. Vi finns kvar som stöd för er och djuret även efter en placering är gjord. Inga frågor är dumma frågor utan fråga på bara, vi vill att det efter placering ska fungera så bra som möjligt och hoppas därför på att ni vänder er till oss om ni undrar över nåt eller om katten inte beter sig som beräknat. Vi har lång erfarenhet och kunskap om alla möjliga situationer som kan uppstå.
 9. Vi placerar INTE kattungar som ensamkatter utan kräver att dom har minst en katt som sällskap.

När du ska hämta din katt

Du behöver ha förberett hemma innan du hämtar din katt så det finns kattlåda (kolla med jourhemmet vilken sand som används och skaffa sån i början)

Du behöver ha klösmöbel

Matskålar och mat (du får med dig av maten katten ätit hos oss så du kan fasa in till det foder du själv valt), välj gärna samma foder som katten ätit hos oss om möjligt.

Varför kostar djuren?

 • Varje djur vi hjälper kostar föreningen pengar. För att kunna fortsätta med vårt arbete måste vi därför ta en adoptionsavgift. I många fall är adoptionsavgiften lägre än de kostnader vi haft för djuret.
 • Katter kostar 1500 kr att adoptera om inget annat står i texten om just den katten.
 • Katter över 6 månader är vid adoption avmaskad, behandlad mot ohyra(vid behov), kastrerad, vaccinerad en gång, id-märkt med chip eller tatuerad i örat, försäkrad hos Agria, registreringsavgiften i skk ingår.
 • Kattunge under 6 månader är avmaskad, behandlad mot ohyra (vid behov), vaccinerad 2 gånger, chipmärkt, besiktad, försäkrad hos Agria och registreringsavgiften i skk ingår vid adoption.
 • Vid adoption av kattunge skriver adoptören på avtal att kastrera på egen bekostnad, vi kräver också in kvitto/intyg på att kastreringen är gjord. Vi tillåter inte avel på våra katter. Kattungar placeras ej som ensamkatter, oftast placeras även skyggare katter endast med kattsällskap om kattens behov inte säger annat.50 % av adoptionskostnaden är en reservationsavgift och återfås ej vid ånger.

Transportburar!

Transportbur, nu pratar vi om något viktigt för vi tillåter inte att ni väljer vilken transportbur/väska som helst. Helt uteslutet är tygväskor. Vi ser helst att ni använder er av någon av dessa varianter: (köp alltid till spännband så vi kan säkra buren)

Märkena här heter Atlas, Skudo och Cayman

Sponsra oss

Vill du stötta vårt arbete?

Vi söker alltid faddrar till våra katter för att kunna hålla dom försäkrade. Läs mer här!

Skänk en gåva via 

Swish: 1236947279

PG: 584660-5

BG: 716-9550

Vi rekommenderar försäkring hos: